1. Zupa phở.
Zupa Pho to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, które przygotowuje się na bazie bulionu z dodatkiem makaronu ryżowego i sosu rybnego. Wywar na zupę Pho można przygotować z mięsa wołowego lub drobiowego. Danie to podlega stałym modyfikacjom – dodaje się do niego różne warzywa i przyprawy, w tym m.in. anyż, kardamon czy świeży imbir. Zupa Pho świetnie smakuje serwowana w towarzystwie pulpecików i jajek. Ważnym elementem w kuchni wietnamskiej jest sposób jej podania – zwykle serwuje się ją w niewielkiej miseczce i spożywa się ją pałeczkami. Poniżej podajemy przepis na zupę Pho – tradycyjną zupę wietnamską!


2. Bún chả
Bún chả to jedno z najstarszych dań z Hanoi, obecnej stolicy Wietnamu. W jego składzie znajdziecie marynowany i grillowany boczek wieprzowy, czasami podawany z niewielkimi kotletami mielonymi, które to mogą (ale nie muszą) być zanurzone w słodko-kwaśnej zalewie na bazie sosu rybnego, cienki makaron ryżowy bún, pikle z zielonej kalarepy i marchwi (czasami też ogórek i kiełki fasoli mung) oraz sowitą porcję ziół (kolendra, pachnotka purpurowa, sałata, wietnamska melisa kinh giới, mięta). Do samodzielnego doprawienia często podawane są plasterki świeżej papryczki chili (odmiany zwanej tajską lub ptasim okiem) oraz limonka. Jest to danie lunchowe i wieczorem.
3. Bún bò nam bộ.
Czym jest bun bo nam bo?
Bun Bo Nam Bo to danie wywodzące się z kuchni wietnamskiej. W Wietnamie nie ma drugiej tak popularnej sałatki. Potrawa pochodzi dokładnie z południowego Wietnamu i w naszej kulturze budzi zawsze niemałe zdziwienie. Nie przypomina sałatki, a raczej jednogarnkowe danie z makaronu.
Sałatka Bun Bo Nam Bo jest połączeniem aromatycznej wołowiny, makaronu ryżowego i sałaty. Danie jest dość lekkie, mimo bogactwa składników. Wykorzystana w przepisie wołowina jest mięsem dietetycznym. Zawiera niewiele tłuszczu, ale za to aż 20 gramów białka w 100 g. Główne źródło węglowodanów stanowi makaron ryżowy, ale doskonale balansują go warzywa.
