Aktualności

Bánh xèo -Tradycyjne naleśniki.

Bánh xèo

Bánh xèo jest jedną z tradycyjnych i jednocześnie najpopularniejszych potraw kuchni wietnamskiej. Bazą dania jest gruby, ryżowy naleśnik, natomiast farsz sporządza się z mięsa i warzyw. Bánh xèo występuje również w wersji wegetariańskiej.

Czym jest bánh xèo?

Tradycyjna kuchnia wietnamska to dania, które doskonale przyjmują się na całym świecie. Jednym z nich jest bánh xèo – nadziewany naleśnik z farszem smażonym na mleku kokosowym. Potrawa ta pochodzi z południowego Wietnamu i powstała z połączenia kulinarnej kultury Wietnamczyków i Francuzów, ale da się w niej dostrzec też wpływy indochińskie.

Danie podaje się zawsze z dodatkiem sosu rybnego oraz ze świeżą kolendrą, która jest jednym z podstawowych ziół wykorzystywanych w wietnamskiej kuchni. Ogromną zaletą bánh xèo jest fakt, że jest jednocześnie lekkie i pożywne.

Jak przygotowuje się bánh xèo?

Wietnamski kucharz na samym początku smaży grube naleśniki z mąki ryżowej. Grubość naleśników jest bardzo ważna, bo nadziewa się je dużą ilością farszu. Farsz może być mięsno-warzywny lub wegetariański. Bánh xèo najczęściej podaje się z mięsem wieprzowym, rzadziej z drobiowym albo krewetkami. Mięso smaży się na oleju kokosowym z warzywami (miniaturowymi kolbami kukurydzy, kiełkami, papryką) i dodaje podczas smażenia mleko kokosowe oraz grzyby. Potrawa musi być koniecznie przyprawiona kurkumą, która odpowiada za charakterystyczny, żółty kolor całości. Ważne jest też to, jak pokrojone są warzywa – tradycyjnie w piórka i słupki.

Rolę przypraw do bánh xèo odgrywają: sos rybny, kolendra a czasami też sos z orzeszków ziemnych.

Bún bò nam bộ – Sałata z makaronem i wołowym.

Bún bò nam bộ.

Bun bo nam bo – w czym tkwi sekret tego azjatyckiego dania?

Południowo-wietnamska potrawa, kwintesencja orientalnych smaków, a jednocześnie dość nietypowa pozycja w restauracyjnym menu. Danie obiadowe czy sałatka w roli przekąski? Choć odpowiedź nie jest tak oczywista, to bun bo nam bo jest zdecydowanie warte uwagi. Zdradzamy, co o tej pikantnej sałatce mówią sami Wietnamczycy.

Sałatka ze smażoną wołowiną, leżąca na makaronie ryżowym, świeżych wietnamskich ziołach, posypana orzechami i prażoną cebulką – tak można scharakteryzować bun bo nam bo, danie które podbija serca miłośników kuchni azjatyckiej. Co wyróżnia bun bo nam bo spośród innych dań w menu?

Bun bo nam bo to sałatka, w której ważne jest warstwowe ułożenie składników, dzięki czemu całość prezentuje się bardzo smakowicie. Połączenie kolorystyczne makaronu, marynowanego mięsa, ziół i dodatków tworzy przyjemną dla oka kompozycję, której tradycyjnie towarzyszą powszechne w kulturze azjatyckiej pałeczki

SEKRET TKWI W… SOSIE I SZCZEGÓŁACH!

 

Jak wskazują wietnamscy szefowie kuchni, clue idealnej sałatki bun bo nam bo zamknięte jest w drobnych niuansach, które decydują, czy chętnie sięgniemy po nią kolejny raz, czy pozostanie ona jedynie apetycznym wspomnieniem. Co jest najważniejsze w przygotowaniu i podaniu bun bo nam bo?

Składniki:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru
  • 10 łyżek przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • lub chilli pokrojona.( na ostro).

 

 

ZUPA MÌ VẰN THẮN.

Zupa Mì vằn thắn Hà Nội.